Onze jaarlijkse uchteravond gaat ditmaal door in de kerk van Reppel. We krijgen een overzicht van de restauratiewerken en het verhaal van de Reppeler fabrieken.
De buitenzijde en dak van de kerk van Reppel werden tussen 2005 en 2010 gerestaureerd. In 2018 werden de plannen voor de restauratie van de binnenkant concreet. Het oude buurthuis zou buiten gebruik worden gesteld en het nieuwe buurthuis zou geïntegreerd worden in de kerk . Zo kreeg de kerk een dubbele bestemming. Tijdens de werken werden o.a. de oude muurschilderingen opnieuw bloot gelegd. Het resultaat is prachtig. Henri Bots komt ons alles vertellen over deze restauratie.
Omdat ze in de Duitse en Luikse industriegebieden niet meer welkom waren, zochten grootindustriëlen op het einde van de 19de eeuw gronden voor hun gezondheid-, natuur- en milieubedreigende bedrijven. In de Kempen was er een ruim aanbod van goedgelegen terreinen en goedkope werkkrachten. Langs de Grote Baan in Reppel mochten het ‘klein febrik’ of ‘liépelfebrik’ en het ‘groét febrik’ of ‘d’n arsenik’ zich vestigen. Met foto’s en documenten brengt geschied- en heemkundige Rik Jame in het Bocholtse dialect het verhaal van deze twee fabrieken. Ook de ‘noaste noaber’ komt ter sprake: de familie Paesen-Bollen van café ‘De Tramhalt’ en marktzangeres ‘Bertha Rusbach’, handelaarster in tweedehandsmeubelen en ‘ecologiste avant la lettre’.
Praktische inlichtingen:
Wanneer: vrijdag 31 maart om 20u00
Waar: Kerk van Reppel
Prijs: € 8,00 - € 5,00 met DF-cultuurkaart.
Inschrijven: vóór 26 maart via: e-mail: andre.lamoen@telenet.be of gsm: 0487/59 50 10