Over Uchteravond 2024: Bokkenrijders: als dieven door de nacht

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

15 mrt
Reppel - Sint-Willibrorduskerk

Uchteravond 2024: Bokkenrijders: als dieven door de nacht

Bokkenrijders waren volgens het volksgeloof personen of geesten die op bokken door de lucht reden. Men kan ze vergelijken met heksen die op een bezem door de lucht vlogen. ‘Bokkenrijders’ behoren momenteel tot het immaterieel erfgoed van Limburg!

vrijdag 15 maart 2024 van 19:30 uur tot 22:00 uur

In de tweede helft van 18de eeuw werd deze naam ook gegeven aan een bende dieven, afpersers en plegers van gewelddadige berovingen in onze Limburgse contreien. Talrijk zijn de anekdotes die destijds verteld werden bij het haardvuur. Sterke verhalen, sowieso interessant, vaak humoristisch maar ook soms ontroerend.

Maar wat is legende? En wat is er nu eigenlijk gebeurd in die 18de eeuw?  Zouden die mysterieuze bokkenrijders dan toch echt bestaan hebben? Waarom zijn deze bendes ontstaan en hoe hebben zij zich ontwikkeld?

Stef Hendrix bokkenrijders

Stef Hendrix, gepassioneerd door dit onderwerp, ging op speurtocht. Resultaat: spannende verhalen over brandbrieven, vervolgingen en dergelijke zorgen ervoor dat je meegezogen wordt in een vervlogen tijd met drossaards en galgenvelden… Kortom, een geschiedenis van een bende waarbij meer gewone mensen dan bendeleden hebben afgezien. Wil je zijn verhaal horen, kom naar de dialectavond

Stef Hendrix

Inschrijven

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Tijdens de pauze voorzien we een hapje en een drankje.

Inschrijven voor 12 maart via e-mail: andre.lamoen@telenet.be

Labels: Geschiedenis & ErfgoedLezing1 sessieBasiscursusRolstoeltoegankelijkLokaalGeschiedeniserfgoedAvondlezingCultuurregio Limburg