Over Leeskring Bladgoud

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

19 feb
# 7276

Leeskring Bladgoud

De leeskring bespreekt "Het bittere kruid" van Margo Minco.

maandag 19 februari 2024 van 13:30 uur tot 15:30 uur

Marga Minco          Het bittere kruid

Wat weet je over de auteur?

Marga Minco, pseudoniem van Sara Minco (Ginneken, 31 maart 1920 – Amsterdam, 10 juli 2023), was een Nederlandse schrijfster van verhalen en suggestieve, sobere vertellingen. Haar oorlogskroniek Het bittere kruid (1957) is een klassieker uit de Europese literatuur over de Tweede Wereldoorlog. Voor haar gehele oeuvre ontving zij in 2005 de Constantijn Huygensprijs en in 2019 de P.C. Hooft-prijs.

Minco werd vooral bewonderd om haar zuivere en sobere taalgebruik. Zij schreef het bittere kruid na haar eigen ervaringen en de dingen die ze zelf meemaakte in de Tweede Wereldoorlog.

Marga Minco groeide op in een Orthodox-Joods gezin. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden haar ouders opgepakt; zij wist te ontsnappen en bracht de bezettingsjaren op onderduikadressen door. Ze was de enige van haar familie die de Holocaust overleefde, haar ouders, broer en zus kwamen om. Later trouwt ze met dichter en vertaler Bert Voeten, die ze heeft leren kennen bij de redactie van de Bredasche Courant. Ze wordt daar ontslagen, wegens haar Joodse afkomst.

Wat is de algemene sfeer van het verhaal?

Er gaat een koele sobere sfeer door het verhaal.  De taal is sober , ze roept meer de werkelijkheid en de emoties op dan ze beschrijft. Hierdoor word je echt in het verhaal meegetrokken.

Zette dit verhaal je aan het denken, ontroerde het je, heeft het je iets bijgebracht.

Oorlog maakt alles kapot. Ook  de aanloop naar de oorlog toe was voor Joodse mensen vreselijk. De vijandige sfeer begon al een tijd voor de oorlog, Daar staan we te weinig bij stil .Ook in deze moderne tijden zijn we nooit ver weg van oorlog, het komt iedere dag onze huiskamers binnen. Het is dikwijls een ver van ons bed verhaal, in tegenstelling tot onze grootouders en ouders, die het persoonlijk ondervonden hebben. We moeten waakzaam blijven en streven naar meer vrede in de wereld ieder op onze eigen manier.

Thema’s?

Het grote thema is zonder meer de oorlog met al de gevolgen daarvan. De eenzaamheid en helemaal alleen staan in een vijandige omgeving.

Achtergrond op sociaal, cultureel en/of politiek gebied?

We leren meer over de Joodse cultuur en het verhaal schetst een scherpe indruk van de politieke situatie voor en tijdens de oorlog.

Vertelperspectief?

Het vertelperspectief ligt het hele boek bij de ik-persoon. Je voelt goed aan hoe ze denkt en voelt en kan zo met haar meeleven.

Verhaallijn ?

In 22 korte hoofdstukjes wordt het leven van het Joodse gezin beschreven, vanaf een aantal dagen na de Duitse inval in Nederland tot vlak na de bevrijding.

Taal en stijl ?

De stijl van de roman wordt beïnvloed door het kroniek-karakter. De stijl van Marga Minco is bekend om soberheid.  De  kale stijl hangt samen met het feit dat de roman een kroniek is.

 De ironie in de stijl van Marga Minco is apart, met een humoristische  ondertoon. Het boek staat er vol van. Doordat wij weten wat er met de hoofdpersonen zal gebeuren, ontstaat in deze roman een pijnlijke humor. Het absurde gesprek tussen de winkelbediende en Dave over de fijne  kampeerbekers en aanbevelingen als: ‘Er kan van alles in, meneer, melk en koffie, heet geserveerd, of wijn en limonade’ terwijl wij, de lezers, weten dat hij blij mag zijn als er nog drinken in komt in de concentratiekampen.

Citaten die je treffen.

blz 80 “Een meisje liet haar tol op de stoep draaien. Het was een rode tol; ze sloeg er met haar zweepje naar, waardoor hij met een sierlijke boog de rijweg opvloog en als een balletdanser rond wervelde, vlak voor een vrachtauto.

Wout speelde met een bierviltje. Hij liet het op de tafel kantelen en rollen en op zijn vingers vallen. Er passeerden een paar soldaten. Hun zware stappen klonken lang na.

Het meisje had haar tol verpletterd teruggevonden.

Dit fragment zegt veel over kinderlijke onschuld  in een harde oorlog.

Conclusie:

Mooi boek en prachtig geschreven.

Dit boek krijgt van de leesclub 8/10.

Inschrijven

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.