Over Nacht van de Geschiedenis met Eric Donckier

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

07 nov
Bocholt - Bibliotheek De Priool

Nacht van de Geschiedenis met Eric Donckier

Eric Donckier, auteur en voormalig HBvL-journalist/editorialist stelt zijn recentste boek ‘Wij zijn Limburg’ voor.

maandag 7 november 2022 van 20:00 uur tot 22:00 uur

Campagnebeeld Nacht 2022

Nacht van de Geschiedenis 2022 met Eric Donckier.      - Wij zijn Limburg -

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde het Davidsfonds ook dit jaar weer in week 45 Vlaanderens’ grootste geschiedkundig evenement: Nachten van de Geschiedenis.

Deze twintigste editie, die op zo’n 200 plaatsen werd georganiseerd, had als centraal thema: ‘Trots in Vlaanderen’. Afdeling Bocholt had gewezen journalist en editorialist bij Het Belang van Limburg, Eric Donckier,  benaderd om te komen spreken over zijn boek ‘Wij zijn Limburg - De kracht van samenwerken’ en … jawel, hij ging op onze uitnodiging in! Vanuit zijn functie volgde hij jarenlang het politieke gebeuren en de sociaal-economische ontwikkelingen in de mooiste provincie van Vlaanderen op de voet.

Het was een gezellige, leerzame en deugddoende avond, waarin aangetoond werd dat Limburg en de Limburgers door volgehouden samenwerking er steeds weer in slaagden om na tegenslag weer op te veren en versterkt terug te komen.

Of, zoals de auteur het zelf verwoordde: ‘ Wij hebben de opeenvolgende sluitingen van de mijnen, van Philips Hasselt en van Ford Genk ervaren als tegenslagen die Limburg terug in de tijd duwden. Achteraf bekeken kunnen wij enkel vaststellen dat deze crisissen een nieuw elan brachten, waar onze provincie almaar beter van werd.

De voorbije tien jaar heeft onze provincie haar achterstand in grote mate weggewerkt. Maar er zijn nog een aantal pijnpunten zoals de achterstand van het onderwijs, de dualisering van de maatschappij en de vergrijzing van de bevolking. Wij staan ook voor een reeks nieuwe uitdagingen. Denken wij maar aan de doorbraak van artificiële intelligentie en het opvangen van de gevolgen van de corona-pandemie.

De cijfers bewijzen het: Limburg heeft een grote inhaalbeweging gemaakt ten opzichte van de rest van Vlaanderen, maar wij zijn er nog niet helemaal.

Bovendien staan we voor een aantal belangrijke en maatschappelijke uitdagingen waarvoor we oplossingen moeten vinden…Maar wij kunnen het wel… als we maar willen!  Met deze hoopvolle boodschap werd de avond afgerond en werd er een glaasje ‘Limburgse’ op gedronken!

Ook nog even vermelden dat, dankzij deze Davidsfonds-avond, er bovendien een donatie van 400 Euro kon gedaan worden aan het goede doel ‘Een Hart voor Limburg!’ Dank je wel hiervoor!

Zoals aangegeven ligt aan de basis van deze infoavond het rijkelijk gedocumenteerde met unieke foto’s en met anekdotes doorspekte boek van journalist Eric Donckier: ‘Wij zijn Limburg’.

Voor geïnteresseerden die helaas deze avond niet aanwezig konden zijn en die toch graag een exemplaar van dit prachtige naslagwerk willen bekomen,….wel, wij hebben nog enkele exemplaren (hardcover) voor jullie gereserveerd. Ze zijn te verkrijgen via ons Davidsfonds-secretariaat, de prijs per exemplaar is slechts € 25,00 en bovendien ook nog gesigneerd door de auteur!       

Verslag: Jan Lempens

Hart voor Limburg

NvdG 2022

Eric Donckier boek 2

Prijzen

Inkom:

Davidsfondsleden: € 7,00

Niet-leden: € 10,00

Labels: Geschiedenis & ErfgoedLezing1 sessieRolstoeltoegankelijkNachten van de GeschiedenisLokaal