Over Leeskring Bladgoud

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

17 apr

Leeskring Bladgoud

De leeskring bespreekt "Graaf in Moskou" van Amor Towles.

maandag 17 april 2023 van 13:30 uur tot 15:30 uur

Samenvatting: Graaf in Moskou,

gemaakt door Leesgroep Bladgoud Bocholt

Datum: 17 april 2023

Schrijver: Amor Towles

Uitgegeven : 2016

Nederlandse vertaling door: Arjaan en Thijs van Nimwegen

Oorspronkelijke titel: A gentleman in Moscow

 

"Graaf in Moskou" speelt zich af in het Moskou van de jaren 1920 en volgt het leven van Alexander Rostov, een adellijke graaf die veroordeeld wordt tot huisarrest in het luxueuze Hotel Metropol. De roman begint in 1922, wanneer Rostov wordt veroordeeld door een Bolsjewistische rechtbank vanwege zijn aristocratische achtergrond en als "nutteloos persoon" wordt beschouwd. Hij wordt niet ter dood veroordeeld omdat binnen de hogere rangen van de Partij er kameraden zijn die hem tot de helden van de  prerevolutionaire zaak rekenen. Hij wordt levenslang verbannen naar het Hotel Metropol, waar hij in een zolderkamer wordt geplaatst.

Gedurende de jaren van zijn huisarrest binnen de muren van het hotel maakt Rostov kennis met een kleurrijke cast van personages, waaronder het hotelpersoneel, andere gasten en bezoekers. Rostov ontwikkelt vriendschappen, bouwt relaties op en raakt verwikkeld in verschillende gebeurtenissen en intriges binnen het hotel, terwijl hij zijn beperkte wereld probeert uit te breiden en betekenis te geven aan zijn leven

De roman verkent de sociale, culturele en politieke achtergronden van het oude Rusland, de overgang naar het Sovjetregime en de impact van de tumultueuze gebeurtenissen van de 20e eeuw op de samenleving en de individuele levens van de personages. Het verhaal wordt gekenmerkt door humor, spanning en intrige, terwijl de graaf zich aanpast aan zijn beperkte omgeving en de uitdagingen van zijn situatie. Hij maakt vrienden met het hotelpersoneel, waaronder de jonge Nina en de chef-kok Emile, en onderhoudt ook een complexe relatie met een mysterieuze actrice, Anna. De graaf wordt geconfronteerd met dilemma's (o.a. het opvoeden van de dochter van een hotelgast Nina, Sofia), maakt keuzes en onderzoekt de betekenis van vrijheid, menselijke verbondenheid en persoonlijke verantwoordelijkheid.

Doorheen het boek worden er prachtige citaten en filosofische inzichten gedeeld, die de lezer aanzetten tot nadenken over de menselijke natuur en de zin van het leven. Het boek eindigt met een ontroerend en bevredigend slotakkoord, waarin de graaf zijn leven in het hotel en zijn plaats in de wereld overdenkt.

Uiteindelijk is "Graaf in Moskou" een meeslepend boek over een man die zijn leven gedwongen  beperkt ziet tot de muren van een hotel, maar desondanks een rijk en

 betekenisvol leven leidt. Het is een verhaal van menselijke veerkracht, vriendschap en de zoektocht naar vrijheid te midden van tumultueuze tijden.

De Leesgroep Goudblad Bocholt geeft het boek   8,6  / 10

 

Graaf in Moskou

Amor Towles

Inschrijven

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Meer info via Davidsfonds Bocholt

Labels: 1 sessie