Over Caspar David Friedrich: de 'schilder van de stilte' door Bart Proost en Stijn Verhaeghe

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

19 apr
Bocholt - Bibliotheek De Priool

Caspar David Friedrich: de 'schilder van de stilte' door Bart Proost en Stijn Verhaeghe

Bart Proost, docent kunstvakken en meester in de beeldende kunsten en Stijn Verhaeghe, germanist en filosoof, brengen ons de visuele voorstelling 'Caspar David Friedrich: de schilder van de stilte'.

vrijdag 19 april 2024 van 19:30 uur tot 22:00 uur

Casper David Friedrich: de ‘schilder van de stilte’.

Met zo’n 45 tal geïnteresseerden kwamen we samen in de bib van Bocholt om naar Stijn Verhaeghe te luisteren. Hij kwam vanuit Gent naar Bocholt afgezakt om ons – in een eerste deel van de avond - te vertellen over de betekenis, de invloed en de filosofie achter de kunst van C. D. Friedrich. Ondertussen konden we op een extra scherm meekijken naar de live illustraties die Bart Proost maakte bij dit thema. Bart is docent in kunstvakken en tekenaar van grafische verhalen. Na een korte pauze met een drankje en een hapje was er nog tijd voor een vraag- en antwoordsessie met de aanwezigen. Dit werd een ongedwongen moment waarop het publiek enthousiast inging, zodat deze leerrijke avond rond 22u30 werd afgesloten.

Caspar D Friedrich 1

Caspar D Friedrich 2     Caspar D Friedrich 3

Wat hebben we – in het kort - onthouden van deze ‘Schilder van de stilte’?

Hij werd 250 jaar geleden (1774) geboren in Greifswald als 6de van 10 kinderen. Zijn moeder stierf in 1781 en ook 2 zussen en 1 broer overleden. Dat alles heeft invloed gehad op wie hij was. Nadat hij kunststudies deed in Kopenhagen, vestigde hij zich in Dresden, waar hij bleef wonen tot het einde van zijn leven in 1840. Hij is in Duitsland erg bekend als schilder van de romantiek en bracht destijds echte vernieuwing in de beeldende kunst, grotendeels omdat hij gefascineerd was door het mystieke en belangstelling had voor het raadsel van het leven. Het meest bekend zijn de allegorische landschappen die hij samenstelde uit verschillende fragmenten, waarmee hij een fictieve achtergrond schilderde. De figuren zijn bijna altijd op de rug afgebeeld, verzonken in de aanschouwing van de natuur. Als toeschouwer kijken we mee met de figuur: maar naar wat kijken we? Waaraan denkt de figuur? Waaraan denken wij? Kijken we naar de natuur? Of naar het bovennatuurlijke? Zien we het verleden? Of de toekomst? Of…? Als kijker worden we toeschouwer samen met de toeschouwer op het schilderij.

Dat zijn kunstwerken vandaag nog actueel zijn bewijzen o.a. de volgende schilderijen:

*‘De monnik aan zee’ (1808-1810) doet denken aan werk van Rothko (°1903 +1970).

*‘De wandelaar boven de nevelen’ (1817) deze afbeelding wordt nog regelmatig gebruikt in reclame affiches.

*‘De ijszee’ (1823 – 1824) was mogelijk inspiratiebron voor de architectuur van het Operahuis in Oslo (2008).

*’Levensfasen’ de schepen symboliseren de fasen van het leven: ze komen en gaan.

Jammer voor wie er niet bij kon zijn, maar je kan zijn schilderijen eens bekijken op je computerscherm en genieten van de mysterieuze schoonheid. Wie dit jaar naar Duitsland reist, kan misschien life genieten bij één van de tentoonstellingen die worden georganiseerd om zijn 250ste geboortedag te herdenken.

 Verslag: Gaby Haumont.

Inschrijven

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Tijdens de pauze voorzien we een hapje en een drankje.

Aanmelden voor 16 april via e-mail: andre.lamoen@telenet.be

Labels: Kunst & CultuurBeeldende kunst1 sessieBasiscursusRolstoeltoegankelijkVoorstelling (theater, literatuur, film,...)kunstSchilderkunstCultuurregio Limburg